Prof. Dr. Halil İnalcık Anısına Bölümümüzde Sergi Düzenlendi

P2100261

Prof. Dr. Halil İnalcık Anısına Bölümümüzde Sergi Düzenlendi

25 Temmuz 2016 günü hayatını kaybeden “Tarihçilerin Kutbu” lakaplı Prof. Dr. Halil İnalcık anısına bölümümüzde sergi düzenlendi. Serginin düzenlenmesine bölümümüzün öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri katkıda bulundu. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bölümler Binası’nda açılan sergiye Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Tarih Bölümü başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, akademisyenler, öğretim elemanları ve personel katıldı.

Serginin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru “İnalcık hocanın vefatı ilim dünyası için büyük bir kayıptır. Bu kaybın farkında olan Tarih bölümümüz, Hoca’nın mirasını devam ettirecektir. Bugün burada gerçekleştirilen küçük anma ve sergi de bunun en güzel işaretlerinden biridir” dedi.

Davetliler, Halil İnalcık’ın kitaplarından oluşan sergiyi gezdi ve ‘Hoca’nın kitaplarını inceleme fırsatı buldu.

P2100267

Soldan sağa doğru Prof. Dr. Nurcan ABACI, Arş. Gör. Tahsin ŞAHİN, Arş. Gör. Zeynep AKAN, Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM, Prof. Dr. Cafer ÇİFTÇİ, Prof. Dr. Tevfik YÜCEDOĞRU, Doç. Dr. Hasan Basri ÖCALAN, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer ALKAN GÜNAY, Doç. Dr. Zeynep DÖRTOK ABACI, Arş. Gör. Aylin ÇAKI.

Prof. Dr. Halil İNALCIK Kimdir?

Aslen Kırım Tatarı olan Prof. Dr. Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. İlk tahsilini Ankara Gazi Mektebi’nde tamamladı, orta öğretimini 1931 yılında Ankara Gazi Mektebi’nde bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin ilk öğrencilerinden olan İnalcık, 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne Osmanlı Tarihi profesörü olarak davet edildi. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi verdi.

Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Halil İnalcık çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi; iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca ve orta düzeyde Arapça, Farsça ve İtalyanca bilmekteydi. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora unvanı bulunan İnalcık, Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterildi. “Tarihçilerin Kutbu” ve “Hocaların Hocası” unvanlarıyla anılan Prof. Dr. Halil İnalcık 25 Temmuz 2016 tarihinde Ankara’da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.